RaunoKuha

Työttömän todellisuutta

Olen läheltä seurannut, kuinka läheiseni käyvät taistelua toimeentulostaan TE-palveluissa. Johtuen työttömyydestä, joka ei ole omaa syytä, vaan työpaikan tai opiskelupaikan puutetta. Syy ei ole siis itsessä, vaan yhteiskunnassa joka ei ole pystynyt tarjoamaan kansalaiselleen työ- tai opiskelupaikkaa hänen aktiivisesta etsimisestään huolimatta. On ollut järkyttävää seurata sitä , kyykyttämisen, byrokratian ja tunteettomuuden määrää, jonka nämä läheiset kokevat tulevan vastaan näissä palveluissa. Ei voi olla tulematta siihen johtopäätökseen, kuin että tämä on tarkoitushakuista. Se mitä tällä haetaan, ei ole minulle selvinnyt.

Palvelut ovat siirtyneet sähköiseen palvelukantaan. Sivusto on rakennettu niin vaikeaselkoiseksi, että tavallisen käyttäjän on lähes mahdoton täyttää sitä niin, että sanktiota ei tule. Koska hyvänsä voi tulla kirje postin kautta jossa kerrotaan, että et ole enää työttömänä työn hakijana. Ilman perusteluita, huolimatta täydellisestä sähköisen tietokannan täyttämisestä. Näin on myös useita kertoja käynyt. TE-palveluissa tehdään asiakasta koskevia, asiakkaan toimeentuloon liittyviä päätöksiä täysin tunteettomasti virheellisiin sähköisiin tietokantatietoihin liittyen, tai niitä virheellisesti tulkiten. Näin on myös käynyt. Tietokantoihin jotka ovat niin vaikeaselkoisia, että asiantunteva toimijakaan ei niitä osaa vaivattomasti käyttää, edes TE-toimistojen työn tekijät.

Jos erehdyt ottamaan vastaan lyhyitä, muutaman päivän mittaisia työsuhteita, joudut päivärahan uudelleen laskentaan. Tämä johtaa maksettavan päivärahamaksun viivästymiseen jopa useilla viikoilla. Tiedätte mitä se tarkoittaa ihmiselle jolla kuukausitulot ovat enintään satasissa ja elätettävänä on itsensä lisäksi mahdollisesti lapsia. Uudelleenlaskennan malli johtaa nykyisellään siihen, että työtön ei uskalla ottaa vastaan lyhyitä työsuhteita, koska menettää tällöin vakituisen varman, vaikkakin pienen, tilin jolla sen maitopurkin ja leivän voi saada. Tällä 300 euron muutoksella, mikä taannoin tehtiin, ei ole mitään merkitystä todellisuuden kanssa. Kyseessä on kosmeettinen muutos ja pelkkä vitsi.

Mikäli olet kirjoittautunut työttömäksi, kun et ole saanut työ- tai opiskelupaikkaa, kuuluu sinun kiltisti odottaa kotona avautuvaa tilaisuutta ja aktiivisesti sitä tilaisuutta hakea. Kuitenkaan sinulla ei ole työttömänä ollessasi oikeutta kehittää itseäsi opiskelemalla kuin enintään 5 opintopistettä kuukaudessa. Tänä päivänä sinulle yhteiskunta tarjoaa mitä moninaisimpia mahdollisuuksia kehittää itseäsi paremmaksi työntekijäksi, työn hakijaksi tai opiskelijaksi. Työttömälle tämä ei ole sallittua, kuin rajatusti. Jos olet töissä, vain taivas on rajana.

Miksi työttömiä näin kyykytetään ja ahdistetaan? Eikö työttömyys itsessään ole riittävän suuri rangaistus niille jotka haluaisivat olla osa tätä yhteiskuntaa ja rakentaa sitä? Suurin osa työttömistä todellisuudessa haluaa olla osana tässä yhteiskunnassa aktiivisena toimijana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Tuo on muuten totta ja mielenkiintoista: työssäkäyvä voi opiskella kuinka paljon tahansa ja silti käydä töissä ja saada palkkaa. Työttömän oikeutta opiskeluun on rajoitettu.

Syynä lienee: työttömän opiskelu vaatii enemmän aikaa?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"työttömän opiskelu vaatii enemmän aikaa?"

Omasta kokemuksesta tämä on täysin yksilöllistä, miten erinlainen uusi tutkinto on aiempaan koulutukseen tai onko jaksanut hankkia tutkintoa teininä.

Esim. ylioppilaspohjalta lähtee hakemaan ammatillista koulutusta saa varmasti yleiset aineet, kielet, matematiikan jne hyväksiluettua mutta ammattiaineet voi viedä pidempään kuin ammatinvaihtajalla vaikka elektroniikka asentajasta sähköasentajaksi joissa perusta jokseenkin sama.

Tässäkin on sellainen kummallisuus jos haet itse kouluun niin et saa kulukorvausta, kun taas TE-toimiston määrämästä koulutuksesta saat.
Omaa aktiivisuutta ei suosita vaikka luulen että tällä pyritään välttämään ikiopiskelijoiden tukemista, jonka voisi ratkaista enneminkin sillä että tuetaan henkilöitä jotka kouluttautuvat useiden työvuosien jälkeen uudelle ammatille.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Niimpä.. Samaa mieltä ja naurettavammaksi menee, kun ensi vuonna tulee "uudistus" joka *pakottaa jokaisen aikuisen (aikuiskoulutuksessa aloittavan opiskelijan) opiskelemaan Nämä normi lukuaineet "yleisivistävät" kuten Äidinkieli,Ruotsi,Englanti,matikka,Kemia,Fysiikka.. Nämä pitkittävät koulutuksen kestoa, madaltaa mielenkiintoa lähteä opiskelemaan, ja mikä pahinta, aiheuttaa isoja menokuluja niin koulutuksen osalta kaupungille/valtiolle, ja varsinkin opiskelijalle! Kiva kun sosku antaa 150€kk/lukukausi apuja nyt! Ja kuulema sama on myös ensivuonna.. Siis opiskelijan menot lisääntyy mutta avut pysyvät samana!
Great!

*Ellei saa menneisyydestä hyväksilukuja, mutta nekin ovat aika tapauskohtaisia!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siinä on työvoimapalvelujen tarjoamien sähköisten palvelujen käytettävyystestausta kerrakseen. Testaustulokset voi laskea karenssien ja kielteisten työvoimapoliittisten lausuntojen määristä.

Hannu Töyri

Kyllä korjattavaa olisi, kuten lyhyden työsuhteiden vastaanoton kannattavuus, joka on ollut jo vuosikymmeniä, mutta ainaki täällä pääkaupunkiseudulla on ihan liikaa lintsareita, siis nuoria ja keski-ikäisiä miehiä ja naisia jotka eivät halua menä mihinkään töihin vaan elää muiden kustannuksella.

Toimituksen poiminnat